Als hypnotherapeut merk ik dat veel mensen enigszins terughoudend zijn als het aankomt op hypnose. Dit komt vaak door het beeld dat mensen hebben van hypnose, vaak beïnvloed door shows op tv en YouTube. In dit blogartikel wil ik graag het onderscheid uitleggen tussen show hypnose en hypnotherapie.
Velen van ons hebben het beeld van hypnose waarbij iemand plotseling tegen je zegt: "slaap," en je volledig overgeleverd bent aan hun wil. Denk aan situaties waarin mensen onder hypnose getallen vergeten of ongebruikelijke dingen doen, zoals iemand azijn laten drinken terwijl ze denken dat het limonade is (zoals Victor Mids in het programma 'Mind Fuck' deed, wat ik trouwens geweldig vond). Dit beeld van hypnose zorgt er soms voor dat mensen huiverig zijn om hypnose te ondergaan. Zelfs mijn eigen vader is tot op de dag van vandaag terughoudend om door mij gehypnotiseerd te worden. Hoewel deze angst begrijpelijk is, wil ik benadrukken dat deze angsten vaak ongegrond zijn.
Kun je, net als in die shows, deze dingen ook echt doen? Waarschijnlijk wel, maar het vereist oefening. Echter, het belangrijkste is om te begrijpen dat mijn intentie en aanpak heel anders zijn.
De Verschillen Tussen Show Hypnose en Hypnotherapie
Doel
Het grootste verschil tussen show hypnose en hypnotherapie ligt in het doel. Showhypnose is bedoeld voor entertainment, terwijl hypnotherapie tot doel heeft om mensen te helpen bij het oplossen van persoonlijke problemen.
Wie Speelt de Hoofdrol?
In showhypnose is de hypnotiseur de ster van de show, terwijl bij hypnotherapie de persoon die hulp zoekt de hoofdrolspeler is. De showhypnotiseur wil graag dat zijn trucs als iets speciaals worden gezien, iets wat alleen hij kan. De vrijwilliger op het podium dient als middel om dit te bevestigen, hoe zeer ze ook gewaardeerd worden, de hypnotiseur krijgt alle credits.
Bij hypnotherapie streef ik ernaar om mensen een ontspannende en plezierige ervaring te bieden waarin ze zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen accepteren. Hierdoor wordt hun zelfvertrouwen versterkt en krijgen ze meer zelfbewustzijn. De focus ligt op het versterken van het gevoel van "dit ben ik, en dat is goed genoeg!" In plaats van de ster te zijn, fungeer ik als een gids.
Verschil in Werkwijze
In showhypnose is er meestal maar een korte introductie, en de suggesties zijn vaak gericht op vermakelijke handelingen. In hypnotherapie is het voorgesprek een essentieel onderdeel van de sessie. De suggesties die ik tijdens de hypnosesessie geef, zijn gebaseerd op dit gesprek. Deze woorden zijn logisch en acceptabel voor de persoon, waardoor ze effectiever zijn. Ik neem aantekeningen tijdens het voorgesprek om zoveel mogelijk bruikbare woorden te verzamelen die kunnen helpen om het probleem van de persoon op te lossen. Deze woorden helpen de persoon om diep te ontspannen, hun gedachten tot rust te brengen, hun zelfvertrouwen te vergroten, en meer.
Zijn de Gegeven Suggesties Vermaak of Opbouwend?
Ik geloof dat iemand in hypnose brengen op zichzelf niet moeilijk is, mits je begrijpt hoe de menselijke geest reageert op prikkels. Het verschil ligt in de aard van de suggesties die tijdens de hypnotische staat worden gegeven. Het echte werk begint pas nadat iemand in hypnose is. Het brein is dan ontvankelijker voor suggesties, maar er is een kritische factor die alleen logische en aanvaardbare suggesties toelaat. De suggesties in showhypnose zijn voornamelijk voor vermaak, terwijl de suggesties in hypnotherapie gericht zijn op het helpen oplossen van problemen.
Overeenkomsten Tussen Show Hypnose en Hypnotherapie
Er zijn enkele overeenkomsten tussen showhypnose en hypnotherapie. In beide gevallen moet de persoon die in hypnose gaat ermee instemmen en de gegeven suggesties accepteren. De bereidwilligheid om mee te doen is cruciaal, maar het is ook belangrijk om te begrijpen dat het brein verbazingwekkend krachtig is.
Kun Je Zomaar in Hypnose Gaan?
Wanneer mensen vrijwillig naar een hypnoseshow gaan, zijn ze vaak nieuwsgierig en bereid om mee te doen. De hypnotiseur kiest vaak mensen uit die enthousiast zijn. Er zijn mensen die gevoeliger zijn voor hypnose dan anderen. Als de meest gevoelige persoon succesvol in hypnose gaat, zorgt dit voor bevestiging bij anderen dat de hypnotiseur inderdaad in staat is om mensen in hypnose te brengen.
Daarnaast speelt de groepsdruk een rol. Het is moeilijk om tegen de hypnotiseur in te gaan wanneer de hele zaal enthousiast meedoet. Deze factoren maken het waarschijnlijk dat zelfs enigszins sceptische mensen in een lichte hypnotische trance terechtkomen. De suggesties die ze krijgen zijn meestal licht en acceptabel.
Werkrelatie
Dit speelt nauwelijks een rol in hypnotherapie, waar sessies meestal één-op-één plaatsvinden. De therapeut heeft geen behoefte aan deze factoren. Mensen die naar een hypnotherapiesessie komen, hebben bewust de keuze gemaakt om hulp te zoeken, en ze betalen voor de sessie. Hierdoor is er een heel andere werkrelatie: de klant komt iets halen en hoeft niets mee te brengen.
Hypnotherapie is Geen Showhypnose
Zoals je hebt gelezen, ligt het grootste verschil tussen showhypnose en hypnotherapie in het doel en de werkrelatie. Hypnotherapie heeft als doel mensen te helpen met hun problemen en hen een ontspannen, zelfverzekerde ervaring te bieden. Het is als een reset voor de geest, waardoor mensen zichzelf op een positieve manier herontdekken.
Bij hypnotherapie gaat het niet om vermakelijke suggesties, maar om het geven van positieve suggesties die mensen helpen gezonder te eten, meer te bewegen, liever voor zichzelf te zijn, beter te slapen en meer zelfvertrouwen te krijgen.
De Kracht van Hypnotherapie
Het
Kortom, hypnotherapie gaat over het ontdekken van de kracht van je eigen geest om positieve veranderingen te omarmen en jezelf te verbeteren. Het is een reis van zelfontdekking en empowerment.
Als je overweegt hypnotherapie te proberen, onthoud dan dat het niet gaat om entertainment of show, maar om jou en je welzijn. Het is een stap naar een betere versie van jezelf.